SIKÇA SORULAN SORULAR 

  • Dava Konusuna Yönelik Delil Listesini Nasıl Hazırlayacağım?

    Avukat danışma hizmeti çerçevesinde hukuki uyuşmazlığı dinler ve akabinde müvekkil adayına çözüm odaklı hukuki bilgiler verir. bu kapsamda avukat aynı zamanda bu hukuki uyuşmazlıkta yer alan delilleri de müvekkil adayına gösterir/farkında olmasını sağlar. Mevcut deliller liste halinde dilekçe olarak mahkemeye sunulmak zorundadır. Zira ister dava açan taraf olunsun ister cevap veren taraf olunsun izah edilen durumların ispatı sağlanmadığı sürece yapılan hukuki işlemler hiçbir anlam ifade etmeyecektir. 
    Delil listesinin yer aldığı dilekçeyi müvekkil adayı kendi hazırlayabileceği gibi avukatın hukuki ifadelerinden faydalanmak isteyerek avukatın hazırlamasını da tercih edebilecektir. Bu hizmet avukattan talep edildiği takdirde hizmet bedeli 2023 yılı Asgari Ücret Tablosu gereğince 1.900,00 TL olmaktadır. 

  • Vekaletname Nasıl Çıkartılır?

    Bulunduğunuz yerde yer alan veya herhangi bir notere giderek açılması lazım gelen dava türünü belirterek avukatın T.C. kimlik numarasıyla vekaletname çıkartılma işlemi gerçekleştirilebilecektir. Dava türünün belirtilme sebebi bazı davaların özel nitelikte olması sonucu vekaletnameye özel yetkilerin eklenmesi gerekmesidir. Örneğin bir boşanma davasında çıkartılacak vekaletnamede "boşanma" ibaresinin mevcut olmasıyla birlikte vekaletname verecek müvekkilin fotoğrafının da yer alması aranılmaktadır. 

  • Avukatlık Sözleşmesi Nedir?

    Dava süreçlerinin uzun bir hal alması sebebi ile müvekkil-vekil ilişkilerinde sorumlulukların yanlış hatırlanması veyahut unutulması gibi durumların ortaya çıktığı görülmektedir. Avukatlık Sözleşmesi ile taraflar aralarında kuracakları sözleşme kapsamında gerek sorumluluklarını gerekse haklarını garanti altına alabileceklerdir. Böylelikle dava aşamalarında avukat ve müvekkil hangi hakların/görevlerin kimin sorumluluğunda olduğunu sözleşme kapsamında hatırlayabileceklerdir. Örneğin avukatlık ücretinin taksit halinde ödenmesini kararlaştıran taraflar avukatlık sözleşmesine bu hükmü ekleyerek hangi tarihte hangi meblağın ödeneceği hususunda anlaşmazlığa düşmekten kurtulacaklardır. Bir başka örnek dava masrafının verilmesi ile birlikte davanın açılacağı yönündeki bir sözleşme maddesi karşısında müvekkil sadece vekalet vererek dava sürecinin başlamasını avukattan bekleyemeyecektir. 

  • Dava Masraflarını Kim Öder?

    Kural olarak davanın başlangıcında davayı açan kişi dava masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Ancak davanın sonunda mahkeme tarafından verilen hükme göre ödenen dava masraflarından kimin sorumlu olduğu belirlenecektir. Örneğin davanın kazanılması halinde davacı yapmış olduğu giderleri/yargılama masraflarını davalıdan tahsil etme hakkına kavuşacaktır. Veyahut davanın kaybedilmesi halinde yapılan masraflar davacının üzerinde kalacaktır. Davanın Kısmen Kabul/Kısmen Red şeklinde kararında ise her iki taraf da kabul ve red oranına göre yargılama giderlerinden sorumlu olacaktır. 
     

  • Avukatı İstediğim An Arayabilir Miyim?

    Her avukatın bir çalışma saati mevcuttur. Göz altına alınma süreci dışında her hukuksal işlem için yapılacak işlemler 17.30'dan sonra bir sonraki güne kalmaktadır. Bu sebeple çalışma saatleri dışında avukatın aranmasının hukuki faydası bulunmamaktadır. Aksine dinlenme saatleri içerisinde olan avukat sizinle ilgilenme fırsatını bulamayacaktır. Dolayısıyla avukatınızı belirlenen çalışma saatleri içerisinde arayınız.

  • Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?

    Davaların belirli bir kural çerçevesinde görülmesini sağlayan Usul Kanunu kapsamında tarafların vekille temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak özellikle davayı açan tarafın davada fiilen bulunması zorunluluğu -davada bulunmaması halinde davanın düşmesi ihtimali - kapsamında her duruşmada davacının mevcut olması bir süre sonra davacı açısından zorluk oluşturabilecektir. Bu sebeple avukat olarak davaya sonradan vekaletname sunmak yerine en başta avukat eliyle davanın açılması ve takip edilmesinin daha sağlıklı olduğu kanaatindeyiz.

  • Avukatlık Bürosu Olarak Vekaletsiz İcra Dosyası Hazırlanır mı?

    Uyap sistemi ile birlikte hayatımızın birçok alanında elektronik ortama geçiş sağlanmıştır. Bunlardan bir tanesi de icra işlemleridir. Sistem üzerinden hazırlanan takip talebi, ödeme emri ve takip talebi sistem dosyası ile icra dairesine gidilmekte, usb içerisine aktarılan veriler icra dairesinde sisteme işlenmektedir. Bu sebeple müvekkilin kendi icra dosyasını (takip talebini) hazırlaması uygulamada aksaklıklara neden olacaktır. Vekaletname sunulmaksızın ancak ücreti karşılığında avukatın böyle bir icra dosyasını hazırlaması ve müvekkil adayına teslim etmesi mümkündür. Yapılan hazırlık karşısında ödenecek ücret Resmi Gazete'de yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. 2023 yılı için 1.800,00 TL'dir. 

  • Arabuluculuk Sürecinde Avukat Gerekli mi?

    İster ihtiyari arabuluculuk görüşmeleri olsun ister zorunlu dava şartı arabuluculuk görüşmeleri olsun hukuki uyuşmazlığın bir maddi zarar boyutu/tazminat veyahut alacak hakkı varsa ve bu taleplerin hak kaybı yaşanılmadan tespiti ve talebi doğrultusunda avukat gerekli olmaktadır.

  • Arabuluculuk Sürecinde Arabulucu Avans İsteyebilir mi?

    Arabuculuğa yönelik kanun olan HUAK çerçevesinde arabulucu ücretinin belirlenmesiyle birlikte veyahut belirlenmesinden önce avans talep etme hakkına ve masraf isteme hakkına sahiptir. 

  • Arabuluculuk Sürecini Nasıl Başlatabilirim?

    İhtiyari Arabuluculuk aşamasında tarafların üzerinde anlaştıkları Arabuluculuk Ofisine gidilerek süreç başlatılır. 
    Dava şartı Arabuluculukta ise bulunduğunuz yerdeki adliyede Arabuluculuk Bürosu'na gidilerek arabuluculuk süreci başlatılmaktadır.